Hoe werkt gastouderopvang? Jouw gastouder kan door de kleine groepsgrootte goed inspelen op de individuele ontwikkeling en behoeftes van jouw kind. Gastouderopvang is dan ook maatwerk en op jouw wensen afgestemd. Jouw kind zal zich snel op zijn of haar gemak voelen bij de gastouder. De gastouder is jou van dienst wanneer dat uitkomt, een uurtje eerder of later is meestal geen probleem. Ook voor ouders met onregelmatige werktijden zoals in de zorg, is een gastouder door de grote flexibiliteit “de oplossing”. Hieronder lees je hoe het werkt.

Uw opvangwensen

Wat heeft jouw gezin nodig? Hoe ver mag de opvang van jullie woning of werk af zijn? Welke dagen en hoeveel uur is er gastouderopvang nodig? Zijn huisdieren een go of juist een no-go? Hoe staan jullie in het leven en wat verwacht je daardoor van de gastouder?

Wij kunnen voor jou op zoek naar geschikte gastouderopvang, maar je kan dat zelf natuurlijk ook doen. Op onze pagina “hoe kom ik aan een gastouder” kan je nalezen hoe De Duiventil te werk gaat en kan jij uiteraard alvast kijken op onze opvangmarkt, of daar wellicht een geschikte gastouder beschikbaar is. Het is natuurlijk ook mogelijk dat jij zelf al een gastouder hebt gevonden zoals bijvoorbeeld een buurvrouw, oma of kennis. De Duiventil schrijft jou dan gratis in en verzorgt de registratie bij het LRK (Landelijk Register Kinderopvang). Als jouw gastouder al ingeschreven staat bij het LRK dan wordt slechts een wijziging door ons verzorgt.

Op bezoek

Wanneer jij, of De Duiventil een geschikte gastouder heeft gevonden ga je hiermee kennismaken. Jullie zijn bij onze gastouders altijd van harte welkom om eens een kijkje te nemen en zo een beeld te krijgen van de opvangsituatie. Je ziet de andere kinderen, krijgt een goede indruk van de gastouderopvang en voelt de huiselijke en ongedwongen sfeer. Klikt het vervolgens goed tussen jou en de gastouder dan zal er een koppelingsgesprek gepland worden samen met onze bemiddelingsmedewerker. Tijdens het koppelingsgesprek worden alle praktische zaken uitvoerig met jou en de gastouder doorgesproken en alle gemaakte afspraken formeel vastgelegd.


kinderopvangtoeslag

Je hebt recht op kinderopvangtoeslag als de opvang via een gastouderbureau, door een gastouder wordt verzorgt. Op de site van de dienst toeslagen of via hun app kan je zelf de kinderopvangtoeslag aanvragen. Natuurlijk kunnen onze medewerkers ondersteunen op het moment dat je er niet uitkomt. Vraag de kinderopvangtoeslag tijdig aan, omdat het enkele weken kan duren voordat de toeslag wordt uitgekeerd.

Na verloop van tijd…

Als de opvang al een tijdje loopt dan zullen er evaluatiegesprekken plaatsvinden tussen jou en onze bemiddelingsmedewerker. Uw ervaringen worden besproken en gemaakte afspraken worden indien nodig bijgesteld aan veranderende omstandigheden of de ontwikkeling van jouw kind. Met de gastouder bespreek je natuurlijk wekelijks zaken die van invloed zijn op het welbevinden en de ontwikkeling van jouw kindje.