Sociaal emotionele veiligheid
Sociaal emotionele veiligheid en vertrouwen zijn centrale elementen in de ontwikkeling van een kind. In de eerste levensjaren wordt daarvoor de basis gelegd. Om er voor te zorgen dat een kind zich prettig voelt, nieuwe ervaringen aandurft en relaties kan aangaan is het belangrijk dat een kind zichzelf kan zijn, zich veilig genoeg voelt om zijn emoties te tonen, zoals boosheid, verdriet en blijdschap.
De gastouder:
Nadat een ouder definitief gekozen heeft voor een gastouder, vindt een koppelingsgesprek plaats en kunnen er afspraken gemaakt voor een wenperiode. De gastouder maakt tijd vrij voor het nieuwe kind en de ouder, zodat zij zich van het begin af aan welkom voelen. Alles is er op gericht er voor te zorgen, dat het kind zich snel op zijn gemak voelt.
De gastouder dient een veilige band te ontwikkelen met het kind. De gastouder dient er voor te zorgen dat het kind zich gezien en gehoord voelt. Daaraan ontleent het kind een gevoel van geaccepteerd en gewaardeerd worden.
Wat verwachten wij van de gastouder:
- met de kinderen te communiceren;
- een respectvolle houding naar de kinderen te hebben;
- sensitief en responsief te reageren, dat wil zeggen dat zij kindgericht zijn, dat ze goed kijken en luisteren naar de signalen die een kind uitzendt, gevoelig zijn voor de behoefte van een kind en deze behoefte snel en adequaat weten te beantwoorden;
- een ontspannen, open sfeer in de groep te creëren;
- Regelmaat, reinheid en rust
Band tussen kind en gastouder:
De eerste negen maanden in een mensenleven zijn van doorslaggevend belang in het ontwikkelen van een gevoel van veiligheid en geborgenheid. In deze eerste levensmaanden van de mens vindt het eerste ‘hechten’ plaats. Dit hechten kan alleen plaatsvinden als een beperkt aantal volwassenen zich ontfermt over het kind. Gastouderopvang verzekert het kind van één vaste opvoeder naast de ouder. Dit is een voorwaarde om een duurzame relatie aan te kunnen gaan.
Aantal op te vangen kinderen door een gastouder:
Het aantal kinderen dat een gastouder maximaal mag opvangen, hangt af van de leeftijd van de kinderen:
- Een gastouder mag maximaal 6 kinderen van 0 – 13 jaar gelijktijdig opvangen, inclusief eigen kinderen tot 10 jaar;
- Waarvan maximaal 5 kinderen tot 4 jaar, inclusief eigen kinderen in die leeftijd;
- Waarvan maximaal 4 kinderen tot 2 jaar, inclusief eigen kinderen in die leeftijd;
- Waarvan maximaal 2 kinderen tot 1 jaar, inclusief eigen kinderen in die leeftijd.
Afhankelijk van de gastouder en het aantal kinderen dat bij die gastouder is geplaatst, zijn er tijdens de opvang eventueel andere kinderen aanwezig. Met deze kinderen kan het kind de eerste vriendschappen ontwikkelen.