Overdracht van normen en waarden
De gastouders geven kinderen vanaf jongs af aan de gelegenheid om normen en waarden eigen te maken.
Normen en waarden zijn belangrijk, omdat ze richting geven aan ons bestaan. Ze beïnvloeden ons doen en laten, ons zelfbeeld, zelfvertrouwen en onze relaties met anderen. Vaak zijn we ons nauwelijks bewust dát we normen en waarden hanteren, laat staan dat we ons realiseren wélke. Om meer greep te krijgen op het eigen gedrag en dat van anderen is het belangrijk dat kinderen inzicht krijgen in die normen en waarden.
Kinderen moeten leren wat wel mag en niet mag, wat hoort en wat ze beter niet kunnen doen, hoe ze zich moeten gedragen en welke regels er gelden. Sommige regels gelden altijd en voor iedereen, bijvoorbeeld dat je een ander niet expres pijn doet. Andere regels gelden wel bij de gastouder, maar thuis niet. Of andersom. Of wat de ene keer wel mag is een andere keer ineens verboden. En wat moet je als kind doen als je eerlijk moet zijn, maar niet je vriendje wil verraden? Dat is lastig voor kinderen. Kinderen worden dagelijks geconfronteerd met verschillen in normen en waarden en daarbij komen zij ook in aanraking met normen en waarden uit andere culturen.
Kinderen moeten worden opgevoed in al die verschillende regels, afspraken en omgangsvormen. De gastouders maken kinderen duidelijk wat ze van hen verwachten. Het overdragen van normen en waarden gebeurt in de dagelijkse omgang. Door kinderen te helpen waarden en normen te verhelderen helpen we hen bewust te worden van hun eigen denken en handelen. Het achterliggend doel is een groeiende zelfstandigheid, een toenemend zelfvertrouwen en een zelfbewuste levenshouding.
Wat verwachten wij van de gastouder:
- duidelijk maken welke regels, afspraken en omgangsvormen er gelden in de verschillende situaties, zoals in de slaapkamer, in de kamer, tijdens het buitenspelen, eten en drinken of tijdens het wandelen;
- deze regels ook consequent na te leven;
- zelf het goede voorbeeld te geven;
- respect te tonen. Ieder kind is uniek en daar heeft de gastouder oog voor;
- kinderen van elke cultuur de kans geven die te uiten;
- gedrag bespreekbaar te maken, bijvoorbeeld door met het kind te praten over vooroordelen en pesten en afspraken met elkaar te maken hoe daarmee wordt omgegaan;
- een kind de gevolgen van zijn gedrag te laten ervaren;
- duidelijke afspraken te maken met de ouders rond straffen en belonen en die vast te leggen in het werkplan.