ontwikkeling
Elke gastouder heeft de taak om de brede ontwikkeling van alle opvangkinderen te stimuleren. Dit heeft betrekking op de lichamelijke ontwikkeling, de cognitieve ontwikkeling, de creatieve ontwikkeling, de taalontwikkeling en de ontwikkeling van zelfredzaamheid en identiteit.
De meeste kinderen ontwikkelen via spel en leren. Spelenderwijs en in communicatie over en weer met andere kinderen en de gastouder vergroten kinderen hun woordenschat, ontwikkelen zij motorische vaardigheden en groeien zij in sociaal vaardig gedrag. Elke kind doet dit op zijn/haar eigen unieke wijze en tempo.
Kinderen hebben de kracht en de drang om zich te ontwikkelen en zijn afhankelijk van wat de omgeving te bieden heeft. Hier ligt voor ons een belangrijke taak in de begeleiding van kinderen. De gastouders zorgen voor een veilige en vooral ook een uitnodigende omgeving.
De speelomgeving en/of activiteit past bij wat een kind al zelfstandig kan en wil en lokt tegelijkertijd nieuwe handelingen uit die het kind nog niet zelfstandig kan. Een kind kan zich verder ontwikkelen door bijvoorbeeld nieuwe materialen te geven waarmee nieuwe initiatieven worden uitgelokt. Bij de keuze van activiteiten wordt uitgegaan van de mogelijkheden die het kind heeft en die mogelijkheden worden systematisch uitgebreid.
De begeleiding die de gastouders geven, verschilt per kind. Het ene kind heeft een concreet voorbeeld nodig en het andere kind helpen ze met een paar aanwijzingen snel op weg. De kinderen nemen zelf initiatieven, leren plannen maken en de verantwoordelijkheid dragen die zij aan kunnen. Alleen bij die activiteiten die een kind nog niet zelfstandig aan kan, helpen de gastouders het kind. De gastouders wachten niet af tot het kind zelf aangeeft dat het verder wil, maar ze bieden het kind actief nieuwe mogelijkheden, als ze zien dat het daar aan toe is.