onderdelen van persoonlijke competentie
Lichamelijke ontwikkeling
Belangrijke aspecten van de lichamelijke ontwikkeling zijn de grove motoriek, de fijne motoriek en de zintuiglijke ontwikkeling. Gastouders worden geadviseerd speelgoed, materiaal en activiteiten aan te bieden die aansluiten bij dit ontwikkelingsgebied. Denk bijvoorbeeld aan zand en water, bouwblokken, rollend materiaal, maar ook aan sport en spel, bewegen, dansen en knutselen.
hier wat links naar voorbeelden van grove motoriek bij verschillende leeftijden
grove motoriek van je baby op 0-2 maanden
van je baby op 4 tot 6 maanden
grove motoriek van je baby op 6 tot 8 maanden
grove motoriek van je baby op 8-12 maanden
grove motoriek van je kind op 12-18 maanden
grove motoriek van je kind op 18-24 maanden
Photo by Ryan Fields on Unsplash
Hier ook voorbeelden van oefenen met de fijne motoriek.
Buitenspelen vindt gastouderbureau De Duiventil een belangrijk onderdeel van de lichamelijke ontwikkeling van het kind. Wij adviseren alle gastouders dan ook dagelijks, indien het weer het toelaat, buiten te spelen. Kinderen rennen, fietsen, klimmen en ravotten in de frisse buitenlucht wat ook ten goede komt aan de gezondheid.
Cognitieve ontwikkeling
Kinderen ontdekken spelenderwijs de wereld om zich heen. In het begin leert het kind alleen van concrete materialen en door te doen. Geleidelijk aan vormen zich beelden en woorden in een kind en wordt de taal een steeds belangrijker instrument om mee te leren en te denken. Aan kinderen worden spel en spelmateriaal aangeboden die passen bij hun ontwikkelingsfase. Baby’s onderzoeken allerhande verschillend materiaal. Voor peuters zijn sorteerspelletjes van belang. Bij een schoolgaand kind gaat het om complex constructiemateriaal. Vanaf de peuterleeftijd leren kinderen ook rangschikken naar verschillende kenmerken zoals: grootte, kleur en vorm. Door dingen vast te pakken, te bekijken en te manipuleren komen kinderen steeds meer achter de eigenschappen van het spelmateriaal en andere voorwerpen. De gastouder heeft kennis van deze ontwikkeling en kan hierover vragen stellen aan gastouderbureau De Duiventil.
Creatieve ontwikkeling
Als kinderen spelen ontwikkelen ze de mogelijkheid zelf vorm te geven aan de wereld om hen heen en zich uit te drukken. De gastouder kan de creatieve ontwikkeling van een kind stimuleren door:
- het kind uit te nodigen met verschillende materialen kennis te maken;
- kinderen vrij te laten in hoe ze materialen willen gebruiken; ze mogen zelf ontdekken;
- fantasie en toneelspel;
- zingen en muziek.
Ontwikkeling identiteit en zelfredzaamheid
Bij gastouders moeten kinderen de ruimte krijgen om zelf te ontdekken, te exploreren en experimenteren en zelfstandig te zijn. In de omgang met speelgoed en materiaal ontdekt het kind wat het kan en wat het leuk vindt. In de omgang met volwassenen en andere kinderen ontdekt het kind zijn eigen identiteit en mogelijkheden.
De gastouders worden geadviseerd:
- respect te hebben voor de autonomie van elk kind;
- mogelijkheden te bieden voor eigen initiatief van het kind en dat te ondersteunen;
- het kind zelf oplossingen te laten aandragen voor problemen;
- het kind zelf keuzes te laten maken waarbij keuzevrijheid passend is bij zijn leeftijd;
- het kind te stimuleren op verschillende gebieden zoals helpen tafeldekken en afruimen, zelf een boterham smeren, zindelijkheidstraining en omgang in het verkeer.
- kinderen van zichzelf bewust te maken door te verwoorden wat ze doen en al kunnen.
Taalontwikkeling
Taalontwikkeling is het leren begrijpen en vormen van woorden en zinnen. Via taal kan een kind denken, communiceren met leeftijdgenootjes en volwassenen en zijn emoties uitdrukken. Bij de gastouders wordt gedurende de opvang Nederlands gesproken. Het taalgebruik wordt aangepast aan het niveau van het kind zonder te vervallen in te eenvoudige en beperkte taal. Het advies aan de gastouder is om:
- zoveel mogelijk in te gaan op hetgeen het kind aandraagt, daar belangstelling voor te tonen en daar over met het kind in gesprek te gaan;
- het taalgebruik aan te passen aan het niveau van het kind, zonder te vervallen in eenvoudige en beperkte taal;
- vaak te verwoorden wat de gastouder zelf doet. Bijvoorbeeld: “Kom we gaan opruimen en daarna een broodje eten”;
- de taalhandelingen zoveel mogelijk te ondersteunen, enerzijds met concreet materiaal, anderzijds met schriftelijke materialen zoals prentenboeken, zingen, enzovoorts;
- veel positieve feedback te geven, die gericht is op de inhoud en niet of minder op de vorm van de boodschap.
Gastouderbureau De Duiventil biedt de mogelijkheid voor een Training Taal en Interactievaardigheden in de Kinderopvang, of begeleiding aan de gastouder om de taalontwikkeling van de kinderen zo goed mogelijk te stimuleren. De houder is gecertificeerd TINK trainer.